29 de desembre 2009

Visita llampec a Urumqi


Acabo de tornar d'Urumqi, on vaig arribar diumenge a la nit per seguir l'execucio del ciutada britanic Akmal Shaikh. Dic "seguir" per dir alguna cosa, ja que per descomptat no hi ha hagut acces directe a fonts oficials ni molt menys la mes minima oportunitat de treure imatges del condemnat, ni que fossin de la televisio xinesa.

A Shaikh l'han executat aquest mati, tal com estava previst. Va neixer al Pakistan pero tenia nacionalitat britanica i es per tant el primer europeu que la Xina executa des de 1951, quan dos anys despres de la revolucio es va processar un italia que volia assassinar Mao.

Comparat amb juliol (veure revolta uigur i conflicte interetnic), Urumqi te molta mes calma aparent als carrers, pero no es encara una ciutat normal. Segueixen restringides les trucades internacionals, l'enviament de missatges de text pel mobil, i l'acces a internet. Aixi que, un cop mes, m'he allotjat a l'Hotel Hoitak, l'unic que permet connectar-se unes hores al dia. I com al juliol, la policia m'ha tornat a detenir, aquest cop en un context molt diferent. Amb tres companys mes, hem buscat posicions en un turo que donava al centre de detencio on en teoria executen als condemnats per trafic de drogues. Hem vist un home amb bata blanca, i moviment de vehicles policials. Els gossos han bordat, alguns policies ens han vist i de seguida ha vingut la policia paramilitar, armada amb bastons de fusta i casc, que ens ha conduit cap a les oficines i ens han retingut dues hores. De cami, ens han impedit que grabessim l'entrada de tres vehicles del jutjat que probablement portaven Akmal. En l'espera, ens han tractat be, com es habitual en aquests casos. Quan finalment han vingut els policies que s'encarreguen d'aquests "marrons" (els de presons i els policies "normals" son dos departaments separats), he reconegut un parell de cares. Ells tambe: "tu estaves aqui al juliol, oi?", m'ha dit al cap d'una estona d'interrogatori amb cara de pocs amics. 

Pero avui aixo no era important. Avui han executat un home. Un home que potser era un simple traficant, pero al qual la justicia xinesa no ha volgut concedir la revisio amb metges estrangers que demanaven familiars, diplomatics i ONGs. A la desesperada, els cosins d'Akmal i tambe el primer ministre Gordon Brown van demanar clemencia, un perdo que els xinesos dificilment podrien haver concedit si no volien posar en entredit el sistema perque crearia una excepcio i, des del seu punt de vista, demostraria feblesa. 

No hi crec, en la pena de mort. Tampoc no soc ningu per dimonitzar la seva aplicacio en un pais que, d'altra banda, ha introduit millores importants, com la decisio final del Tribunal Suprem, que evita els judicis i execucions express que abans enllestien els tribunals provincials. I independentment de tot aixo, no puc amagar una decepcio entorn un cas que veia ahir amb esperanca, perque aquest no era, senzillament, un cas qualsevol. Potser Akmal sabia perfectament el que feia, pero el dubte, la simple possibilitat que no fos aixi, fa d'aquest un final miserable. 

26 de desembre 2009

"El tren mes rapid del mon"

Coses de la dualitat en la informacio xinesa, de nou amb la torna "drets humans Vs. progres". Ahir parlavem de Liu Xiaobo, i avui, titulars del "tren mes rapid del mon", amb la inauguracio de la linia Wuhan-Canton, la meitat del tram Pequin-Canton. Estem parlant d'una linia que en pocs anys anira de dalt a baix del pais, a una velocitat mitjana de 350 km/h i un pic maxim de 394 km/h. Aquesta es ja una de les moltes branques d'una xarxa estensa, rapida i envejable de la Xina, que ha apostat fort pel del que segurament es el millor sistema de transport del mon.

Com a aclariment, i per no deixar-nos endur per per l'euforia de titulars facils (ja ens la van endinyar amb allo de "la presa mes gran del mon" amb les Tres Gorges), caldria matisar que s'enten com "el mes rapid el mon", si es pren la velocitat mitjana en operacio comercial habitual, i sempre parlant de trens com a vehicles que van sobre rails. El tren de levitacio magnetica o Maglev que hi ha tambe a la Xina, a Xangai, es forca mes rapid (uns 430 km/h). Els records de proves se'ls endu el Japo, amb els 581 km/h del seu Maglev.

22 de desembre 2009

Cinta groga per a Liu Xiaobo



Al Twitter han aparegut perfils plens de cintes grogues, un simbol per demanar l'alliberament del pres politic Liu Xiaobo, a qui un tribunal jutja dema i a qui podrien condemnar a un maxim de 15 anys de preso. Alguns mitjans de comunicacio han anomenat Liu com l'activista xines mes destacat. Recordat per la seva implicacio en la revolta de Tiananmen del 1989, a Liu tambe se'l considera co-autor de la "Carta '08", un manifest a favor de les reformes politiques i pel qual se l'acusa de subversio. 

18 de desembre 2009

Trasllat



Poca activitat blocaire, ho se. Pero us deixo una perla grabada amb el mobil els ultims dies. He estat de trasllat i sense moltes opcions de connectar-me quan volia... Atencio a la part final del video, a l'empleat del servei de trasllat que carrega el moble gran. Per la vostra informacio, la majoria dels que fan aquesta feina son de Chongqing, la ciutat dels 'bang-bang', sobre els quals en vaig parlar fa uns anys en una cronica.

....

I un mes...



I un altre...

02 de desembre 2009

Mauritania, del 2000 al 2009


Logo de l'actual Caravana Solidaria.

El Gener del 2000 vaig formar part del comboi humanitari de Metges Solidaris, una ONG catalana que aleshores presidia el metge tortosi Jesus Perez, de qui guardo molt bon record. Van ser tres setmanes plenes d'anecdotes i noves experiencies per mi. Barcelona-Dakar, per l'Africa Nord-Occidental: Marroc, Mauritania, Senegal, Gambia i Guinea Bissau. O sigui, la mateixa ruta que encara mante Barcelona Accio Solidaria (BAS). 

Logo de Metges Solidaris.

Quan les ultimes informacions del segrest dels tres cooperants es refereixen als 9 anys d'expedicions de BAS, es pren la data en que BAS, o la gent de l'Ajuntament de Barcelona que formava part d'aquell comboi, va decidir seguir en solitari. Pero abans d'aquella escisio,  Metges Solidaris portava molts mes anys baixant a l'Africa per aquella ruta. Cada any, hi havia unes quantes places per a periodistes, i jo hi vaig anar amb l'Olga Rodriguez, companya de TVE a Girona, per fer una serie de reportatges pel programa Catalunya Avui. Van venir altres periodistes, com en Jordi Serrat de l'Avui, o l'Albert Sole, el mateix del magnific documental sobre l'Alzheimer Bucarest, la memoria perduda, que aleshores va grabar un reportatge per l'Entre Linies de TV3. He llegit que en el comboi actual hi va tambe, un company de l'ACN, i te sentit, perque aquestes places per a premsa alimenten de donacions cada edicio, ajuden a carregar els camions, per entendre'ns.

Aquell any no vem sortir als diaris, pero tot el que va passar aleshores ens ajuda a comprendre o a contextualitzar els esdeveniments actuals. En primer lloc, perque vem viure en primera persona l'escisio. El comboi es va dividir en dos. Uns vem seguir en Jesus Perez. Per sentit comu, ja que era el president de l'ONG. Els altres, alguns dels quals he pogut reconeixer a les imatges de televisio, van seguir en Francesc Osan. Per la resta, la ruta, el concepte, els camions, i fins i tot el Land Rover interceptat, son els mateixos. La "cuba de Pin y Pon", un vehicle-cisterna de ciutat que Parcs i Jardins va jubilar i que pretenien que creues el Sahara, no hi es, perque la vem deixar alla abans que algu s'estimbes per quarta vegada i prengues mal de debo. Tres accidents va tenir aquell vehicle! El primer, amb el Victor i el Jordi a dins entrant a l'Atles marroqui. El segon, uns 200 kilometres mes enlla, conduint-la jo, amb la porta lateral feta miques, sense frens i frenant amb les marxes, en una pendent baixant l'Atles. I la tercera, uns 300 o 400 kilometres mes al Sud, ja en zona molt militaritzada, just abans d'un control policial, conduint-la en Jesus Perez, que despres va patir sequeles d'aquell accident durant un bon temps. Internet no m'ajuda gaire a rastrejar que se'n va fer, d'ell, pero dedueixo que l'ONG va desapareixer, entre altres coses perque la seva web ja no es activa.

Els accidents van ser el detonant d'unes discrepancies mes profundes i que probablement es donin en molts altres projectes humanitaris similars, i que m'inclino a pensar que anaven des de questions de lideratge, fins a maneres de procedir o discussions sobre la transparencia o la credibilitat d'alguns interlocutors o gestors als paisos on es descarregava l'ajuda. 


Recordo encara les reunions a la vora del foc, amb aquells imponents cels estrellats, i amb el so dels generadors que quan s'apagaven et deixaven amb el silenci i la pau del desert. Es notava la tensio, pero no hagues dit mai que a Bissau, despres d'una discussio per un diposit de gasoil mal tancat que va vessar i va malmetre bona part del carregament d'aquell camio, les dues parts s'haurien dit adeu per sempre. 

I amb el temps, un es capac separar aquelles emocions de la conclusio realment important. Aquella, per a tots, va ser una aventura. Una experiencia plena d'adversitats, pero una de les mes intenses de la meva vida. I d'aixo es tractava, d'una oportunitat d'apropar-te al Tercer Mon, d'un viatge al desert que practicament sortia de franc i que sabies que dificilment podries fer d'una altra manera. Era aixi per nosaltres, els periodistes, pero tambe per aquells cooperants que ja portaven uns anys fent-ho, i que obviament tenien coneixements de mecanica o d'infermeria que els convertien en la part mes important. Pero, t'ho miris com t'ho miris, en aquest cas la cooperacio es l'excusa. Una excusa digna, pero una excusa al capdavall. I parlo d'aquest cas en concret. El que ha passat els ultims anys amb les ONGs, que s'han hagut de professionalitzar i que han hagut de sotmetre's a auditories, reforca aquest argument.

Veient-ho en perspectiva i sense la ingenuitat i l'impetuositat d'aleshores, tot plegat fa mes comprensible el desconcert actual. D'entrada, tant aquell comboi de Metges Solidaris com aquest de Barcelona Accio Solidaria, estaven plens d'improvitzacions. I la sensacio es que, nou anys despres, el protocol de seguretat (amb un 11-S pel mig) no ha canviat o segueix sent inexistent. Tot es molt divertit fins que "ui, uns individus armats ens n'han segrestat a tres. I ara que fem?" Nomes aixi s'enten, tambe, que no trascendis que la dona de l'alcalde Hereu formava part d'aquella expedicio. Hi anava, com jo aleshores, per passar-s'ho be, i a sobre amb la consciencia tranquil.la de pensar que estas ajudant als orfes guineans o als malalts de SIDA gambians. I per que no?

Penso en els tres segrestats, en el desconcert de les negociacions, i espero de tot cor que tot s'acabi be. Pero la pregunta es "i despres, que?" Imagino dos escenaris. Un, que la cosa no acaba be. Aleshores, adeu combois i adeu ONG, esta clar. L'altre, que la cosa acaba be. M'ho he pensat molt, si plantejar-ho aixi, pero despres de veure que "els cooperants catalans han decidit seguir perque aixi ho voldrien els seus companys segrestats" (noticia aqui), no em puc mossegar la llengua. Si la cosa acaba be, imagino propers combois amb el doble de vehicles i un desplegament institucional i de seguretat que, altrament, aquesta aventura no hauria conegut mai, perque aleshores si que caldra justificar-ho i dignificar-ho tot. Pero no deixara de ser una aventura i un simple apropament a la cooperacio de veritat.