10 de gener 2011

El 'testament' de Gao Zhisheng


Associated Press (AP) publica avui una entrevista a Gao Zhisheng que tenia embargada des de març del 2010, fa ja gairebé un any. La Isolda Morillo, la periodista que li va fer, m'explicava, el dia que es va saber que li donaven el premi Nobel de la Pau a Liu Xiaobo (Gao també havia sonat com a guanyador) que va ser Gao qui expressament li va demanar que no publiqués tots els detalls de l'entrevista. El pacte era que Gao anunciava (via AP) que es retirava de la vida pública, de l'activisme, i que, si tornava a desaparèixer, l'agència de notícies tenia mans lliures per publicar la totalitat del relat. Venia a ser una mena de testament, on l'advocat pro-drets humans denuncia l'odissea de detencions, tortures, amenaces i incomunicacions al qual diu que va ser sotmès abans d'aquella trobada. Podeu llegir l'entrevista aquí (en anglès), on, entre altres coses, Gao explica que els policies que el retenien li van dir "quan volguem que desapareguis, desapareixeràs".

Amb aquella informació el març del 2010, Gao es 'retirava'. Ja amb la dona i els seus dos fills fora del país, li permetia una treva i donar senyals de vida, i donava un respir a aquells que el donaven per mort. Poc després, Gao va tornar a desaparèixer. Ara, amb la publicació de l'entrevista, de la de veritat, s'entén que aquest cop es dóna Gao per perdut, o, com explica que li van dir els agents, que a partir d'ara qualsevol dia algú el podria acabar trobant a dins d'un rec. Una de les opcions que recordo que, amb resignació, també em va confessar com a probable l'únic cop que el vaig entrevistar, el 2006.
______________________________

A partir d'avui, alguns dels continguts d'aquest blog també es penjaran a un nou espai a la web de TV3, "Obert per obres".