22 de novembre 2008

De Wuhan a Pequín

-text sense accents-
Abans de tornar a Pequin, ultima parada a Wuhan, per completar un episodi per ‘El Medi Ambient’.
Passo de la companyia de policies de paisa maldestres, a la del professor Zhang Xinguo (Univ. de Geociencies), amic del professor Xavier Querol (CSIC). Zhuang es una persona entranyable i un pessim conductor, amb qui gairebe tenim un accident a l’autopista i amb qui els embussos monumentals de la ciutat suposen el doble de temps perdut. Pero no tinc mes que paraules d’agraiment per Zhuang, un excel.lent amifitrio que em perdona els meus constants canvis d’ultima hora de l’ultim mes i la meva retirada sobtada a l’hotel quan em truquen de Sant Joan Despi per completar una feina.

Wuhan (8 milions d’habitants) es una de moltes grans ciutats xineses amb problemes de contaminacio, i l’informe que van publicar l’any passat amb la col.laboracio de Querol es una eina fonamental per saber quina mena de pol.lucio hi ha i d’on prove. Dades basiques que fa pocs anys no existien, i que han servit al govern local per prendre mesures concretes, com el trasllat i tancament de cimenteres, siderurgiques i centrals electriques, o com l’asfaltat de tots (!) els carrers de la ciutat, ja que abans eren de ciment i la pols s’aixecava facilment.

Pero Wuhan, com tot el pais, afronta les contradicions del creixement, i no es estrany que el cel estigui “tapat” o, com normalment diuen a la Xina, “ennuvolat perque ha de ploure”. Cami de l’aeroport, cauen quatre gotes i, com deia el meu avi Vicente, ric per sota el nas: potser era veritat i tot.

5 comentaris:

Ferran Porta ha dit...

No havia sentit mai Wuhan, així que m'havia imaginat una petita ciutat de províncies.
8M d'habitants ?
Bé, a escala xinesa això és petit, suposo...

Sergi Vicente ha dit...

Ha, ha! És una ciutat 'normal', de població. És la capital de la provincia de Hubei (centre de la Xina), i té port al Riu Yangtsè. De fet, Wuhan són tres ciutats en una: Wuchang, Hanyang i Hankou, totes tres separades per dos rius.

Teresa ha dit...

Una ciutat normal... doncs em pregunto quants habitants ha de tenir una ciutat a la Xina per ser considerada molt gran? Per cert... una curiositat que he tingut sempre: una persona sana pot tenir dificultats per respirar en aquestes ciutats tan contaminades? Vull dir que si per exemple tu ho notes.

Sergi Vicente ha dit...

Quan vens d'un lloc on l'aire es net, ho notes. Despres t'hi acostumes.

Teresa ha dit...

Ja veig que la gent ens acostumem a tot... Cuida't