06 d’octubre 2011

Descansin en pau

Des que avui m'he llevat amb la notícia de la mort d'Steve Jobs, he trigat molt a escriure alguna cosa al Twitter. No em semblava oportú. Ja ho recordaran els diaris, he pensat. Però al final me n'he desdit. No me n'he pogut estar.

Steve Jobs, D.E.P.
Steve Jobs, D.E.P.

M'ha sorprès que, enlloc d'un obituari objectiu, allò fos més aviat un panegíric, com ho ha descrit un amic. Steve Jobs va ser tot allò positiu que més o menys encertadament han destacat els especials d'avui. Però només cal consultar l'hemeroteca per tancar aquell exercici tan bàsic d'intentar donar el retrat sencer.

I la part que avui he trobat a faltar és que el malaurat Jobs va ignorar les persistents crides de grups com SACOM (Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour) per revisar les condicions laborals entre les fàbriques de la Xina continental a les quals Apple subcontracta la producció. Condicions que potser seran millor que la mitjana, però que no per això eximien el co-fundador i ex-president d'Apple d'una explicació raonable. O de, com a mínim, fer-ho veure. En una nota que només facilitaven als periodistes que la demanaven (i que, per tant, evitava un efecte oportunista), SACOM expressa el seu condol a la família de Jobs, però alhora recorda:

Mentre els fans d'Apple han perdut un ídol, els proveïdors d'Apple també han perdut un protector de les seves violacions dels drets laborals. Amb Jobs al capdavant d'Apple, es van denunciar violacions rampants dels drets laborals entre els seus proveïdors xinesos, inclosos casos d'enverinament a Wintek que van causar danys al sistema nerviós de 137 treballadors o l'explosió a Foxconn que va matar tres treballadors i va ferir-ne 15. L'allau de suºicidis a Foxconn també reflecteix la metodologia d'estil militar per gestionar les fàbriques. Sense cap investigació, Steve Jobs va declarar 'Foxconn no explota els treballadors', en resposta als casos de suïcidis. No oblidarem Steve Jobs com un CEO brillant. Alhora, no oblidem el sofriment dels treballadors. *

Protesta de SACOM a l'Apple Store de Hong Kong
Protesta de SACOM a l'Apple Store de Hong Kong.

Precisament perquè Apple genera centenars de milers de llocs de treball, i precisament perquè la poma és ja gairebé inseparable de les nostres vides, el recordatori és pertinent. 'El problema són les condicions laborals a la Xina, no és culpa d'Apple', diuen alguns. Hem de mirar, doncs, cap a un altre costat?

Qui millor que Apple per donar bon exemple i quina oportunitat perduda per un obituari sense escletxes.

*Text original en anglès: While the Apple fans have lost an idol, the Apple suppliers have also lost a protector for their labour rights violations. In Steve Jobs’ tenure, rampant labour rights violations at its suppliers in China were reported, including the poisoning cases at Wintek which caused the nerve damage of 137 workers, the explosion at Foxconn which killed 3 workers and injured 15. The spate of suicides at Foxconn also reflected the military-styled management methodology on shop floor. Without any investigation, Steve Jobs declared “Foxconn is not a sweatshop” in response to the suicide cases. We will not forget Steve Jobs as a brilliant CEO. At the same time, let us not forget the suffering of the workers.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt bona aportació, les coses bones que hagi fet no ens han de tancar els ulls.

Unknown ha dit...

Una mica lleig atribuir-li aquest marrón a l'Steve quan encara està calent.

Només dues consideracions.

Sembla que avui en dia estigui prohibit idolatrar a qualsevol humà. Si és futbolista perquè està allunyat de la realitat i cobra molt. Si és polític per lladre. Si és d'esquerres per comunista. De dretes per fatxa...Jo necessito persones a les qui admirar.

D'altra banda, no entraré a valorar la responsabilitat en la producció que té el CEO d'una empresa, més quan la figura de Tim Cook s'encarregava de la producció. Però estarem d'acord en que les grans obres que han perdurat al llarg de la humanitat, han significat un esforç per a molta gent.

Llon ha dit...

El que se li atribueix és la seva part de responsabilitat del marró.
No és que sigui massa sensat idolatrar, però hom n'és lliure; tanmateix, què millor que idolatrar un ídol inmacul.lat.
Em sembla totalment pertinent i necessari l'article. I en falten moltes de coses lletges que fa Apple (p.e. en reciclatge, donat que fan patxoca en ecologia). En Jobs tenia la responsabilitat moral, com a CEO, com a gurú dels seus seguidors i com a persona influent en el timó mundial. Això em sembla tan cert com que n'hi ha de molt pitjors.
D'altra banda, vincular les penúries laborals al progrés em sembla com a mínim massa tendenciós, de pensament vague diría. Espero que no s'hi pretengui una justificació, com ara aquesta que deixes entreveure amb això de l'escalafó.

Selveta ha dit...

A mi em recorda que jo també vaig escriure a propòsit de la seva mort, smblava que per a certes persones la poma els hagués canviat la vida... I a mi com a profe em preocupa que les seves andròmines monopolitzin l'àmbit escolar, quan escoles públiques depenent de corporatives em fa no sé què... En fi, que ja veig que hi ha un grup que ha reflexionat sobre el tema. Gràcies per l'aportació.

Anònim ha dit...

Perquè menteix tant sobre la Xina, vostè. Sempre està igual, amb mentides ahistòriques, prejudicis i construccions interessades per a Occident. Faci-s'ho mirar.