20 de febrer 2011

La 'Revolució Gessamí', un suïcidi

Està passant ara. La policia és a casa de l'advocat Jiang Tianyong revisant el seu ordinador (segons informacions dels seus familiars via Twitter) i a ell se l'han endut a comissaria, segons la seva dona en declaracions a AP. La intervenció fa entendre que Jiang podria haver estat un dels organitzadors de la 'Revolució Gessamí', una convocatòria via microblogs de protesta per demà diumenge al migdia a 13 ciutats xineses.

Mentrestat, acabo de tornar de Wangfujing (centre de Pequín) per comprobar que tot estava tranquil. No he vist el cotxe cremat que algú ha comentat al Twitter. Demà hi tornaré per treure el cap.

En qualsevol cas, i encara que sigui una mica precipitat a aquestes hores predir res, crec que aquesta és una mobilització-suïcidi, si el que es pretenia era organitzar una protesta de grans dimensions i impacte. Les revoltes àrabs podrien fer-nos pensar que és oportuna, però tornem als motius que he explicat abans en aquest blog: censura, repressió i prioritats de la societat. Censura, perquè a la Xina la policia sempre arriba abans que els manifestants, i en números superiors. Repressió, perquè si algú ha organitzat res d'aquest nivell, és probable que li caiguin alguns anys de presó si fem cas dels precedents, començant per la Liu Xiaobo amb la Carta'08. I prioritats socials, perquè no veig als xinesos disposats a sortir al carrer per enderrocar cap règim, tot i que això és més una percepció personal i per tant discutible.