07 d’abril 2010

La reaparicio de Gao Zhisheng


Gao Zhisheng, advocat pro-drets humans represaliat (denunciava que l'havien torturat amb electrodes als genitals), activista extremament vigilat i que havia arribat a sonar com a premi Nobel de la Pau fa un parell d'anys, va reapareixer fa uns dies. Alguns ja el donaven per mort despres que portes mesos desaparegut sota sospita de represalia policial.

Ara, Gao acaba de concedir una entrevista a AP, tot i que la descriu com una xerrada per evitar ser condemnat, ja que altrament vulneraria la llibertat condicional despres de ser condemnat per subversio. A la "xerrada", explica que abandona el seu activisme. Pel que llegeixo al Twitter, forca pessimisme en la dissidencia, una mena de senacio de derrota de la llibertat d'expressio. Gao ha dit que es hora de reunir-se amb la seva familia, exiliada als Estats Units, i de viure en pau.

2 comentaris:

Vicenç Morando i Tarrés ha dit...

Pot resultar frustrant, però, després d'una experiència així, és difícil no tenir consideració davant d'una decisió comprensible i legítima, com és aquesta. En un dels plats de la balança els ideals justos que han donat sentit a una part important de la vida d'una persona, en la lluita pel bé comú. En l'altre, la consciència que la vida pròpia no és eterna, ni es repetirà. I cal viure-la.

Sergi Vicente ha dit...

Que literari, Vicenc!