05 de gener 2010

Un troç de mur esquerdat

Us deia fa dos dies que hi havia acces lliure a Youtube i a altres webs normalment censurades. Va durar nomes dues hores, pero va ser tan significatiu que alguns diaris (L.A. Times, Washington Post) hi han dedicat articles sencers.

Va ser un tast de llibertat a diferents punts del pais, i m'inclino a pensar que no va ser un error de la xarxa o proves de manteniment. Es nomes intuicio, i l'imagino com una prova del tipus: "aviam que passa si obrim l'aixeta una estona?" Una manera de comprovar que molts internautes estan pendents dels canvis en la Gran Muralla Digital (GFW o Great Firewall en angles), i sobretot que les noticies sobre qualsevol alteracio del seu estat habitual genera noticies que rapidament circulen per la xarxa, sobretot entre aquells que mai s'han donat per vecuts i que, a mes, ja esquiven aquesta censura amb proxies o programes qe aixi ho permeten. 

El mur, el sistema, o digueu-li com volgueu, te esquerdes pero es sofisticat. I no es agosarat, per tant, pensar que tambe observa, com un experiment per millorar-se, els comportaments dels subjectes als quals ha de vigilar.


2 comentaris:

Ferran Porta ha dit...

Sigui pel motiu que sigui, imagino que poder navegar amb certa normalitat en un país on la "lliure navegació" és un mite, deu alegrar els internautes.

No és que sigui naïf, però de debò que em costa d'imaginar voler accedir a un determinat contingut i no poder-ho fer, perquè el govern censura. Coses de no haver viscut (gaire) el franquisme, ves.

Salut, Sergi.

Sergi Vicente ha dit...

Clar, Ferran, es que pels que no poden veure mai aquestes pagines, va ser com un miratge...