09 de juliol 2009

Jakarta, Singapur, Chengdu, Urumqi

Aquestes ciutats son la ruta que en aquests moments estic fent. Ara mateix a Singapur, en un dels millors aeroports del mon (internet gratis i ultra-rapid). Deixo Indonesia de pet cap on es la noticia. Be, la noticia era en principi les presidencials indonesies, pero l'esclat al Xinjiang, una zona que coneixo prou, i la intensitat i la direccio del que esta passant, feia inevitable anar-hi quan abans millor.

Aquesta era la millor combinacio possible despres d'intentar diferents rutes i salvar la presencia a Jakarta, on marxo amb tres croniques d'eleccions i una que deixo pel calaix. I marxo amb una estranya sensacio, d'haver fet la feina a mitges, de deixar els plans de vacances, i sobretot d'arribar tard a la noticia dels disturbis. Noi, no tinc gaire punteria, que diguem...

Espero arribar dema al mati a Urumqi, on segueixen havent-hi enfrontaments, encara que de menys intensitat.

En qualsevol cas, volia deixar-vos algunes consideracions...

El conflicte comenca amb uns rumors (desmentits despres per les autoritats) que cinc uigurs havien violat dues noies han a una zona industrial de Shaoguan (Guangdong). L'enfadament s'estena Urumqi i la resta ja la sabeu.

De fet, tan se val el que va passar. Va ser un detonant, i el que cal explicar son les causes del descontentament, que son similars a les del Tibet, i que radiquen en dues percepcions identitaries i de territori gairebe irreconciliables: si jo soc catala i unicament catala, la meva aspiracio ultima sera la independencia. Per nosaltres, es facil entendre els conflictes identitaris. Pels nacionalismes absorbents, no tant. La resta es barreja amb prejudicis etnics (de tots dos grups) i un component de discriminacio important.

El Xinjiang, a diferencia del Tibet, ha tingut activitat terrorista recent. I aixo es el que vull destacar. Amb gent que se sent contra les cordes (recordem Palestina), el panorama no es gaire esperancador.

El component religios. No oblidem que la Xina comunista nomes tolera una "llibertat religiosa" de facana. I en grups etnics on la religio forma part de la seva identitat (uigurs, tibetans), la intromissio es per ells gairebe un atemptat.

Per ultim (podem parlar de mes coses en un futur), el fet que els xinesos han del carrer (les masses), hagin respost. Aixo tindra consequencies imprevisibles. Pot ser la llei del tal.lio.

12 comentaris:

Landayo ha dit...

Bon viatge i esperem les teves cróniques.

Enric Pérez ha dit...

Una qüestió que em dóna voltes pel cap: fins a quin punt la reacció han no ha estat fomentada o afavorida per les autoritats? Si es fan circular rumors serà per alguna raó, i normalment no són desinteressades. Jo és que no crec en les casualitats.

Salutacions i bon viatge.

Jesús Sayols ha dit...

El que és ridícul és el parany en què cauen tots els mitjans de comunicació occidentals, relacionant els disturbis amb el fet que els uigurs siguin musulmans (sunnites, per cert). Si fos així, què cal fer amb l'ètnica Hui (xinesos han que també professen la fe de l'islam)?
I el govern xinès se n'aprofita d'això, de la nostra visió reduïda, els va de perles!

adatvi ha dit...

Hola Sergi!

Acabo d'assabentar-me de la teva detenció mentre gravaves unes imatges de les manifestacions dels últims dies.

Només volia dir-te que tens tot el suport dels que seguim la teva trajectòria, com és el meu cas, i que esperem que l'autoritarisme i la repressió d'alguns no aconsegueixin amagar la realitat d'aquell país, una realitat que fins ara has pogut acostar-nos cada dia a través de TV3.

Seguiré pendent del que informin sobre la teva situació i la de la resta de detinguts.

Ànims i endavant!

Adrià

Roger ha dit...

Sergi acabo de veure que estàs retingut pels xinesos. Espero que et trobis bé, i que puguis tornar a la feina aviat per informar-nos de nou del que passa.

Actualitza ràpid el bloc per tranquilitzar-nos.

Pina ha dit...

Mare meva Sergi me'n acabo d'assabentar de la noticia de la teva detenció. Espero de tot cor que estiguis bé. Saps que tens tot el nostre suport. Ànims per continuar fent la feina tant ben feta com la que estàs fent tu. Un peto molt gran des de la terra!
Fani

Enric Pérez ha dit...

Amb aquestes paraules vull expressar el meu suport a l’excel•lent tasca que estàs desenvolupant i manifestar la meva protesta davant la teva retenció per part de les autoritats xineses mentre estaves fent la teva feina, en una mostra més del caràcter repressiu i dictatorial del govern de la Xina.
Fins que els governs de les nacions del auto denominat món lliure no comencin a treballar per tal d’impedir aquests tipus d’actuacions i deixin de ballar l’aigua a la Xina per motius econòmics, el govern xinès es veurà reforçat en les seves actituds i continuarà en la seva política discriminatòria envers les minories del seu país i dels ciutadans xinesos que vulguin pensar lliurament.
¡Ànims, Sergi!

Jesús Sayols ha dit...

Només volia tranquil·litzar a tothom. No és la primera vegada que el "detenen". Quants cops hi ha anat en Sergi ja a comissaria? (i ho ha explicat aquí). El que trobo que no haurien d'haver fet a TV3 és dir-ho (o dir-ho sempre, no només aquest cop perquè els interessa). Segurament d'aquí a unes hores (si no ja) sortirà de comissaria. No patiu.

David Figueres ha dit...

M'he assabentat de la teva detenció. Espero i desitjo que tot hagi quedat en un ensurt.

Ànims i endavant amb la teva feina. Som molts els que seguim les teves cròniques amb gran interès.

Tota la meva solidaritat

Jesús Sayols ha dit...

Ho veieu, ja està. Unes horetes i al carrer. Una vegada més.... fins quan? Ves a saber? Ànims Sergi, que ets el millor!

Jesús Sayols ha dit...

Acabo de veure la crònica a TV3. Brutal Sergi, enhorabona! I les imatges... felicitats!

albert serrano garcía ha dit...

hola, Sergi

Ànims! Tens tot el nostre suport.

Una abraçada.