11 d’octubre 2008

Hu Jia, pres polític


Ahir vaig entrevistar un dels advocats de Hu Jia, per allò de si li donaven el Nobel de la Pau. Una d'aqueste snetrevistes que després guardes a un calaix i no utilitzes, perquè ja sabeu que li van donar a l'ex-president finlandès. 

Abans que es fallés el premi, l'advocat va dir "Hu Jia es mereix el premi, com qualsevol altre dels candidats, però especialment perquè fins i tot a la presó estimia els seus enemics. Recordo que abans de ser detingut, quan els policies de paisà el seguien, un dia vem anar a dinar amb ell i la seva mare. Els secretes es van asseure en una taula propera. Érem a punt d'acabar, però en Hu Jia va dir mengem més a poc a poc, que ells tot just acaben de començar, deixem-los una mica de temps". També em va comentar que un Nobel potser endarreriria el seu alliberament (hi ha rumors que podria guanyar l'apel·lació, pel seu delicat estat de salut), i que tot i que a la presó sabia que fins i tot els carcellers el respecten i no el tracten malament, uns mesos més allà dins serien un gran contratemps. Per la seva malaltia, necessita estar amb els seus, a casa, descansant per rebre el tractament (cirrosi).

Tot aquest temps des que el van empresonar (si no recordo malament, des del desembre del 2007 i té condemna de 3 anys i mig), he volgut anar a casa seva, i provar de visitar Zeng Jinyan (la seva dona) i la seva filla nascuda aquest any, però és inútil, segueix sense poder rebre periodistes. Ahir li vaig dir a l'advocat que li donés records, però em va dir que possiblement el proper cop que el vegi serà quan el deixin lliure. Mantinc l'esperança que la Justicia xinesa corregeixi el seu error i alliberi algú que està entre reixes per les seves idees, i que, com diu el mateix Hu Jia, el seu sigui l'últim cas d'aquest concepte tan pervers: les penes de presó per "subversió o posar en perill la seguretat nacional".

1 comentari:

Landayo ha dit...

Hola Sergi, m'acabo d'assabentar de que li han concedit el premi Sajarov del parlament europeu.Desitjo que aquest reconeixemnet l'ajudi a continuar lluitant per la llibertat d'expressió tant escassa a la Xina i espero que li puguis trametre através del seu advocat, que la seva història no passa desapercebuda. Gràcies