13 d’agost 2009

Informar del terratrèmol quan ja està oblidat

Un any i mig després del terratrèmol de Sichuan (88.000 morts), informar o investigar sobre el tema sembla més perillós que els dies després de la tragèdia. Aleshores destacàvem la bona voluntat del govern, les relatives facilitats per accedir a la zona, i les mostres de solidaritat que venien d'arreu del país.

Malauradament, i amb l'oblit de la distància, i -no ens enganyem- de l'agenda periodística, Sichuan està decidit a "tancar el cas" peti qui peti.

Tan Zuoren.

Aquest matí, amb el judici a Tan Zuoren, activista que denunciava la mala construcció de les escoles "tofu", que van caure allà on la resta d'edificis es van mantenir ben drets. Tan Zuoren era a punt de publicar un informe del tema, del qual també n'hem parlat en cròniques anteriors. No cal dir que l'acusació oficial és la cançoneta de sempre: "incitar a la subversió", aquest cop amb acusacions relacionades amb Tiananmen, uns fets de fa vint anys. A més, seguidors que volien donar-li suport, com Ai Weiwei, han estat retinguts al seu hotel i colpejats aparentment per la policia.

I més encara, la policia ha entrat a l'habitació d'hotel de periodistes del canal de televisió NOW de Hong Kong per registrar. Diuen que busquen coses il.legals. El que sembla és que donen una excusa per tocar els collons. Déu, ni els policies xinesos ja no són el que eren! Anem bé!



Per últim, una informació sobre com el govern i els governs locals van ser els principals gestors de la pluja de milions que va caure després del terratrèmol.