24 de juny 2009

Quina mena de país empresona escriptors?


Després de sis mesos de detenció sense cap acusació formal, la policia ha "detingut oficialment" Liu Xiaobo, escriptor recordat pel seu activisme durant i després de Tiananmen. Ara l'acusació és "subversió al règim". I és que el desembre passat Liu va ser un dels redactors de la Carta '08, un manifest a favor de reformes polítiques.

Vaig entrevistar en dues ocasions Liu, sempre fidel el repte intel.lectual com a millor arma contra la repressió. Però avui, a la Xina, opinar és delicte. Opinar en contra del govern, està clar. Un descarat insult a la intel.ligència i un absurd pas enrere d'un règim que podria ser molt més imaginatiu que simplement escombrar les veus de la dissidència. Una decepció més i una altra porta tancada a l'esperança d'un país que no coneix els seus millors escriptors contemporanis.

Com en l'Espanya franquista, el delicte d'opinar ens endinsa en la obscuritat de la ignorància. Avui, més que obscuritat, potser un miratge, una hipnosi, un somni de felicitat dissimulat per la tonteria del consumisme. I com penso en moments com aquest en la meva àvia Carme Serra, que se n'enfumia dels anuncis de la tele, desesperava els venedors de telemàrketing i ampliava la seva grandesa moral amb el seu hàbit lector insaciable!

2 comentaris:

Enric Pérez ha dit...

Un escriptor és un pensador lliure (el que escriu al dictat no és escriptor, es mercenari d’idees alienes). És, doncs, la llibertat temuda per les dictadures, monstres producte de l’elevació a la màxima potencia del ganàpia que vol imposar la seva voluntat als nens petits.
La Xina és una bomba de rellotgeria demogràfica i els seus possibles canvis vers a una llibertat de paraula i pensament em temo que seran molt lents. Però no perdrem l’esperança.
Salutacions.

Ferran Porta ha dit...

La manca de lliberat d'expressió és un crim contra la humanitat, una autèntica vergonya. Qualsevol fita que pugui assolir la Xina, a nivell econòmic, comercial o del tipus que sigui, queda enfosquida per culpa de la dictadura. Talment com ha passat històricament a tot el món. Vergonyós.