13 de gener 2010

Benvinguts a la guerra cibernetica


- Que collons passa amb Gmail? Era la pregunta que molts ens vem fer ahir, quan molts comptes de correu no funcionaven o anaven lentissims. 

I la resposta ha vingut avui en forma de titulars: EFE, Associated Press.

Hackers xinesos van atacar els servidors de Google i han accedit a comptes de Gmail de dissidents i activistes xinesos i material confidencial de l'empresa. La resposta de Google la podeu trobar al seu blog oficial. D'entrada, abandona l'autocensura. Des de l'acord del 2006 per operar a la Xina, l'empresa bloquejava les cerques de material considerat il.legal, una mesura molt criticada pels defensors de la llibertat d'expressio pero necessaria des del punt de vista empresarial: calia respectar les lleis o simlement Google no podria operar. 

Ara, Google diu que l'atac els planteja un nou escenari, i basicament fa marxa enrera. Acces lliure. "Som conscients que aixo pot comportar la fi de les nostres operacions a la Xina", conclou la declaracio.

La foto de l'home i el tanc, de nou disponible.

Per aquells que seguiu el Twitter i us interessi el tema, la llista es #GoogleCN

Esta clar es que el tema promet. I jo prometo escriure sobre l'altre gran debat que planteja aquesta batalla, l'ofensiva xinesa per a un monopoli en el sector.

3 comentaris:

Unknown ha dit...

No sé que en saps al respecte Sergi, però he llegit que els hackers xinesos només van poder tenir accés a dos comptes de gmail. Diuen que Google podria haver exagerat la seva reacció davant l'atac perquè no tenia una bona posició al mercat xinès. Per cert, Bon any!!

Sergi Vicente ha dit...

Tot es possible. Si que, quan rellegeixes la declaracio, sona a frase de pati d'escola: "doncs ara no jugo". Quan ho penses, accedir al compte d'algu es la cosa mes senzilla del mon, i passa molt sovint. Jo he vist fer coses pitjors i no per aixo s'arma aquest escandol. Pero no crec que Google l'hagi armat perque no tingues una bona posicio al mercat xines. A diferencia d'altres serveis (aqui ningu compra per Ebay, per exemple), Google es el buscador numero 1. Ara, potser si que la part del negoci (no fan negoci amb les cerques, sino amb els negocis paral.lels) no els ha sortit com volien. Tinc pendent escriure sobre aixo, quan tingui mes detalls.

Unknown ha dit...

hey, I am Christine, thanks for the call