19 de setembre 2009

Si graves això, clatellada



Són els tancs que aquests dies assagen la desfilada militar del 60è. aniversari de la República Popular de la Xina, el proper 1 d'octubre. Fotos "robades", ja que en principi no es pot retratar res, aquests dies, per no aixafar la sorpresa. Recordo que fa més d'una setmana em van trucar per dir-me que a partir de no sé quin dia no es podia grabar no sé exactament què. Encara dormia, per variar. I ara acabo de llegir que tres periodistes de l'agència Kyodo arribats expressament del Japó per l'ocasió els han escorcollat a la mateixa habitació de l'hotel i els han fins i tot estomacat membres de les forces de seguretat "sense identificar", tot i que no cal ser molt llestos per concloure que tampoc feia falta exigir-los cap placa. Per cert, no sé si miren gaire aquest bloc, però, per si de cas, dir-los que les fotos també les he robades jo, però a les agències. Vull dir, senyors, que no les he fetes pas jo, i a més sense ànim de lucre, tinguin pietat.

I així estem, amb carrers i línies de metro tallades, oficinistes que han de plegar abans d'hora (els assajos es fan al vespre-nit), notes als edificis adjacents a l'avinguda Chang'an (la que passa per Tiananmen) que adeverteixen que aquests dies no està permès sortir al balcó o treure el cap per la finestra. Dic jo que serà per evitar que algun franctirador despistat no et confongui per un terrorista uigur amb ganes de boicotejar la gran orgia militarista. Per aquí aprop de casa fins i tot s'hi ha acostat algun helicòpter de la CCTV. Aquells planos panoràmics en moviment per veure com volen els globus de colors...

Tornant als tancs. Quina imatge, eh? I és que, es tracta d'això, les grans potències (bé, també ho fan el 12 d'octubre a Madrid i Espanya no és una potència, no ens enganyem) treuen tota la seva artilleria al carrer, una absoluta demostració de força. Aviam qui la té més grossa. És això, oi? Digueu-me ingenu.

6 comentaris:

Ferran Porta ha dit...

Esclar que és això, jo no ho hauria expressat de cap altra manera. "El tamany no importa", deien; il·lusos!

Que es fotin els tancs per on els càpiguen, uns i altres. I tu deixa de publicar fotos porno, que encara vindran a buscar-te!

Mireia ha dit...

Doncs sí, es tracta d'això...llegiu aquest article: http://spanish.safe-democracy.org/2009/08/14/de-por-que-uruguay-debe-prescindir-de-sus-fuerzas-armadas-un-posible-tema-para-la-campana-electoral/ de Javier del Rey Morató.

Jesús Sayols ha dit...

Avui el vespre, dia 23, toca Cui Jian a la plaça Reial de BCN, dins els actes de les festes de la Mercè.

Sergi Vicente ha dit...

Sí, Jesús, ho he vist. Hi vas?

Roger ha dit...

Cullons... Quina por.

No és per ser localista ni res, però prefereixo l'acte de la Diada, la veritat.

Jesús Sayols ha dit...

Sergi. Doncs sí, hi vaig anar. Malauradament també va haver-hi "censura". Cui Jian, des de dalt de l'escenari, va demanar que pugessin 6 noies xineses i 6 noies catalanes per ballar una cançó (en plan funcky) i els organitzadors no li van deixar, suposo per "motius de seguretat". A part d'això, el concert va ser brutal: aquest paio continua sent tant avantguardista com sempre, mesclant rap, jazz, rock 'n roll...