04 de setembre 2009

Urumqi 2

De nou, protestes a Urumqi. 5 morts. Arriben tansols dues setmanes després de la visita del president Hu i en ple judici a duescentes persones per la revolta de juliol, algunes de les quals podrien ser condemnades a mort.

La protesta d'avui l'han feta masses "han" que se senten desprotegides després d'una sèrie d'atacs amb xeringues, perpetrats presumiblement per uigurs contra "han".

I hem arribat a un punt en què hi ha dos aspectes a destacar. El primer, que després de tanta resposta a allò que els altres han fet abans, després de tanta venjança, costa traslladar-se a les arrels del problema. I deu costar molt tant als "han" com als uigurs que pateixen d'aprop aquesta esquerda en la convivència. La pauta actual és la resposta desbocada. El segon, que hi ha una crisi de confiança amb les autoritats, que els "han", majoria a Urumqi, han tret les banderes i han cantat l'himne però, sobretot, han desafiat l'autoritat. I ja sabem que això, en aquest país i a un mes de l'aniversari de la República (el 60è., que a l'Àsia Oriental és més important que un 50è.) pot posar molt nerviós el govern, o, com comenta una font anònima (fins que no digui el contrari), entre algunes faccions del govern, potser. "Disperseu-vos! Feu-ho per la pàtria!", cridaven pels altaveus els antidisturbis. Però pel que sembla, ni ahir ni avui tots els que van sortir al carrer estaven per romanços.

Internet va ple de videos de la violència de juliol, alguns d'ells molt explícits i arguments a mida per justificar la fermesa que molts voldrien, i que en tot cas hauria de caure sobre instigadors de totes dues ètnies...

Un exemple d'uigurs contra han,


i un altre de han contra uigurs.


Però, insisteixo, no oblidem les arrels del conflicte. La revolta de juliol va arribar també per un episodi similar, el linxament d'uigurs a la zona industrial de Shaoguan (Guangdong), però que en definitiva feia de detonant d'un ressentiment més profund. I si no es soluciona això, no es podrà resoldre tot el que ara està passant, i seguiran les protestes i les venjances al "salvatge Oest de la Xina".

NOTA: he escrit "han" entre cometes per motius d'escriptura, per diferenciar el grup ètnic de la derivació verbal (haver) i també per motius de lectura, ja que l'h s'aspira, en xinès.

1 comentari:

Roger ha dit...

És curiós com les autoritats xineses ("han") apel·len sensiblement a la pàtria quan es dirigeixen als ciutadans (als "han", és clar).