26 de desembre 2009

"El tren mes rapid del mon"

Coses de la dualitat en la informacio xinesa, de nou amb la torna "drets humans Vs. progres". Ahir parlavem de Liu Xiaobo, i avui, titulars del "tren mes rapid del mon", amb la inauguracio de la linia Wuhan-Canton, la meitat del tram Pequin-Canton. Estem parlant d'una linia que en pocs anys anira de dalt a baix del pais, a una velocitat mitjana de 350 km/h i un pic maxim de 394 km/h. Aquesta es ja una de les moltes branques d'una xarxa estensa, rapida i envejable de la Xina, que ha apostat fort pel del que segurament es el millor sistema de transport del mon.

Com a aclariment, i per no deixar-nos endur per per l'euforia de titulars facils (ja ens la van endinyar amb allo de "la presa mes gran del mon" amb les Tres Gorges), caldria matisar que s'enten com "el mes rapid el mon", si es pren la velocitat mitjana en operacio comercial habitual, i sempre parlant de trens com a vehicles que van sobre rails. El tren de levitacio magnetica o Maglev que hi ha tambe a la Xina, a Xangai, es forca mes rapid (uns 430 km/h). Els records de proves se'ls endu el Japo, amb els 581 km/h del seu Maglev.

2 comentaris:

Pau ha dit...

Si a tot aquest progrés tecnològic i de transformació xinesa l'acompanyés una millora de les condicions de vida per a la majoria de la població, en drets humans, en llibertat, medi ambient...

Sergi segueixo les teves croniques i sempre les trobo molt interessants, són molt útils, aconsegueixes en menys d'un minut donar veu i transmetre la realitat de moltes persones que gairebé mai troben un lloc en els informatius, o dónes una visió real de la notícia contrastada amb la que voldrien fer-nos creure la propaganda xinesa, és una llàstima que a treballs tan bons com el teu les televisions els concedeixin tan poc temps, bé almenys els informatius de les televisions públiques teoricament encara no estan del tot contaminats per la lluita de les audiències encara que els telespectadors hauríem d'estar alerta i exigir que el periodisme d'autor es respecti més.

Acabo de trobar el teu bloc i ara també podre llegir-te, que bé!

Enhorabona pel teu treball, molts ànims i molta sort, et desitjo el millor per al 2010 o encara que falta una mica pel febrer feliç 4.708, any del tigre no? ^ ^

Una abraçada vertebral i cruixent

ha dit...

http://sergivicente.blogspot.com/