11 de novembre 2009

Crònica del manicomi



Només dos aclariments. Primer, recordar que això no es va grabar amb càmera oculta, sinó amb una càmera petita. Vaig grabar d'amagat. Segon, que la frase que pensava que havia dit la peticionària (us ho explicava en el relat llarg, "aquí als bojos els curen i a nosaltres ens tornen bojos"), finalment no hi era a la traducció, no era exactament com jo em pensava que havia dit.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

crec que avui definitivament te he entès. suposo que te alegraràs molt. abans tenia els meus dubtes de la teva, no dignitat, sinó un cert sentit comú sobre el periodisme en general. encara així, despres de la rovolta de xing jiang tenia una certa fe dipositada en vostè.

gràcies per aquestes cròniques que tant vostè li agrada de treure els plats bruts a Xina, i explicar-nos redactant aquests intrèpits fets, (clar, un periodisme valent, que vol treure la realitat de Xina al món occidental).
em recorda molt una cronica que va fer
un senyor de ABC,Pablo m Diaz narrant els fets 20 anys de matança al estil Robin Hood.
de fet trobo un cert paralilisme

Analitzant a Xina s'ha de fer d'una perspectiva general; (d'questes coses molt has de aprendre del senyor Rafael Poch, qui hauria hagut de marxar de xina no es Poch, sinó vostè)

No dubto de la veracitat de les teves informacions, però lo que aportes, no deixa de ser aportacions periodistiques sensasionalistes i comercials per vendre als "consumidors occidentals",
i seguir donant la imatge que els periodistes occidentals vol transmitir conceptualment a la població occidental.
i lo més lògic que tendria que fer vostè es establir-se un pont entre els xinesos i el occident.

es lo que jo hauria fet, de tants anys que porto a catalunya, si fos un cas invers.

i te dic una cosa més: si no ets capaç de tractar de tu en tu Xina-Occident,
independenment de la seus sistemes polítics. no guanyarà occident, per tant ni tu, el respecte dels xinesos.


我相信你也听过我们中国人的一句成语:
敬上接下

这也是我最后一次在这里发表意见.

我知道你不会回复我的发表。 但我仍然不懂你为何在中国这么多年, 还是义无反顾的用这种态度对待中国。 我在加泰罗尼亚这么多年,理解到了欧洲与中国目前所需要的是真正理解和认识对方,得到共识,因此我在这里 发表我对你的沉思与不解。

希望你能接受。

Sergi Vicente ha dit...

Sr. o Sra. Anonim,

1.- La meva missio no es establir ponts pel be de les relacions entre la Xina i Catalunya. Aixo ho fan els dilpomatics i les delegacions d'amistat. La meva missio es explicar el que hi ha. I el que hi ha inclou tant aspectes positius com negatius.

2.- No considero que hagi estat, en general, injust a l'hora d'informar sobre aquest pais. Manicomi, Xinjiang, Tibet, terratremol,... M'es igual Si prefereix mirar cap a un altre canto, es el seu problema. El que tinc clar es que jo no ho fare pas.

3.- Admiro la feina del meu gran amic Rafael Poch, de qui, coincideixo amb voste, te la virtud d'analitzar els fets en perspectiva. Jo no estic ni molt menys a la seva alcada ni tampoc una cronica televisiva d'un minut i mig s'hi podra acostar mai, pero deixi'm que li aclareixi que es sensacionalisme. Sensacionalisme es posar-li musica de violins al rescat de victimes del teratremol com feia la CCTV, sensacionalisme es trobar herois quan conve i mirar a un altre costat quan algu demana comptes pels milers de nens morts, sensacionalisme es refugiar-se en l'orgull de pais per no denunciar els problemes.

Escolti, jo no vaig a carregar-me res. Simplement explico el que crec que passa en aquest pais, que son moltes coses, bones i dolentes. Si no li agrada, canvii de canal, o truqui al defensor de l'espectador, o millor encara, escrigui un editorial al Diari del Poble, que segur que li estaran molt agraits.

Atentament,

Sergi Vicente
autor d'aquest bloc

Alex ha dit...

Anònim que equivocat estàs, precisament Sergi Vicente es un dels periodistes que m'agrada més perquè sempre intenta ser imparcial i no cau en sensacionalismes... Si llegessis atentament el conjunt d'entrades del blog i vegessis la major part de les seves intervencions per TV i alguna que altra entrevista que hi ha per internet té n'adonaries del que estic dient i de que tant parla de les coses bones que té la Xina, com de les coses dolentes.

Anims desde les Terres de l'Ebre Sergi.

sdas ha dit...

Benvolgut Sergi, el plau escriure per primer cop al teu blog, llegeixo sovint les teves cròniques des de Xina i trobo que el fet que tinguis un blog és una bona iniciativa per a contrastar opinions i crear debat. Sempre des del respecte i la tol-lerància.

Jo en cap cas dubto de la veracitat de la notícia que vosté exposa, ni d'aquesta ni de cap de les notícies, però crec que les seves cròniques es podrien calificar, si més no, de tendencioses ja que la inmensa majoria de cròniques que vostè fa arribar a les nostres llars fan referència a la repressió que exerceig el govern contra els opositors, ignorant edeveniments que succeeixen a la Xina bastant més importants, esdeveniments que vosté també hauría d'explicar i no limitar-se a manipular informativament, i si, he dit manipular informativament perque hi ha moltes maneres de manipular.

La informació no és només una crònica, és el conjunt d'informacions que arriben a les pantalles, i la temàtica de les seves cròniques sempre acaba sent la mateixa, i no em sembla malament que s'expliquin. Jo critico la selecció informativa que fa vostè sobre les notícies que han d'arribar, no pas la veracitat de les mateixes. Això és una manera de manipular, de convertir una notícia en informacions tendencioses i, a la llarga, això li treu criteri i rigor a les seves cròniques.

A Xina hi ha repressió i en molts aspectes no es respecten els drets humans, si aquest és el missatge que es vol donar considero que ha arribat a tothom, però no es limiti a narrar aquests succesos, m'agradaria que ens arribessin altres notícies que també son importants que han succeit a Xina i que vostè no ens ha fet arribar. Això si, si pot servir de consol, trobo que les notícies que ens arriben de l'Orient Mitjà son exageradament més tendencioses que les seves.

Per acabar agrair-li la possibilitat de discrepar i crear debat sobre aquest tema, ja que això demostra que és tol-lerant i que respecta les opinions contràries a les seves, cosa que vostè defensa a la Xina amb molta valentía. De totes formes, no m'ha acabat d'agradar la invitació a canviar de canal que li ha fet a un usuari anònim, quan vegi una crònica que no m'acabi de fer el pes no canviaré de canal, la miraré per criticar-la posteriorment.

Una salutació cordial i espero continuar aquest i d'altres debats amb vostè, ja que ens ofereix la possibilitat de fer-ho i per la qual cosa li estic molt agraït.

Jesús Sayols ha dit...

无名朋友 i Alex, em dóna la sensació que fa molt poc que llegiu i veieu les cròniques d'en Sergi Vicente i, per descomptat, no heu tingut mai l'oportunitat de conèixer-lo. Si en sabéssiu alguna cosa més que llegir els últims posts del seu blog o veure les breus cròniques del TN, sabríeu que no només tracta "temes tendenciosos" i "plats bruts". Abans d'opinar i, sobretot, de jutjar, cal informar-se bé, que la ignorància fa molt de mal, molt!

Sergi Vicente ha dit...

Molt interessants, els comentaris. Tots, inclòs el de l'anònim.

Deixeu-me només que us expliqui que, quan he fet moltes històries "negatives" (per simplificar-ho), estic rebent aquesta mena de crítica. I en canvi, quan -per exemple- durant els Jocs defensava que eren necessaris per acostar un país com la Xina a la resta del món, molts van treure la bandera dels drets humans i també em van criticar.

Aquest blog, que com bé suggereix el subtítol, és subjectiu i interpretatiu, a la Xina està censurat (Blogspot, Wordpress,...), cosa que no faré mai amb cap opinió, per contrària que sigui. Ara bé, si algú em convida a marxar de la Xina, el mínim que jo puc fer és convidar-lo a canviar de canal (i recordeu que ho faig des del blog i no des d'un portal amb cap logo de TV3). Un breu exercici de llibertat, no se n'oblidi, impossible amb el NO-DO xinès.

Per últim, algunes històries dels últims mesos:

-30 minuts "Esvair la crisi":
http://www.tv3.cat/videos/1214859/Esvair-la-crisi

-Últimes dades econòmiques:
http://www.tv3.cat/videos/1571999/La-Xina-no-nota-la-crisi

-60 anys RPX:
http://www.tv3.cat/videos/1517599/60-anys-de-la-Republica-de-la-Xina

http://www.tv3.cat/videos/1519189/La-celebracio-a-Pequin

-Educació patriòtica:
http://www.tv3.cat/videos/1493339/Celebracio-patriotica-a-les-escoles-xineses

-Natalitat:
http://www.tv3.cat/videos/1411389/La-Xina-anima-a-tenir-un-segon-fill

-Un any dels Jocs Olímpics:
http://www.tv3.cat/videos/1418219/Es-compleix-un-any

-Primera vacuna H1n1:
http://www.tv3.cat/videos/1469469/La-Xina-posa-al-mercat-la-vacuna-de-la-grip-A

etc., etc., etcètera.