17 de juny 2010

Corea del Nord al Mundial de Sudafrica (III)


Curios exemple de desinformacio en aquest article del Diario As, que titula "Corea envió a Sudáfrica 1.000 actores chinos para animarles". Un titular que despres no es desglossa, sino que mes aviat genera mes incognites i remata amb una simple cita a una historia de The Telegraph.

He trobat l'article original, que si be tambe aprofita de forma oportunista aquesta inercia de "la misteriosa Corea del Nord", com a minim no destrossa les normes basiques de la redaccio periodistica i resol les incognites.

Incognites per dir-ho d'alguna manera. De fet, ja vaig proposar el tema a Esports (TV3) i no el van voler. I la historia te conya... Corea del Nord es classifica i la FIFA li dona mes de mil entrades pels seus espectadors. Com que, per context diguem-ne socio-economic, no es possible mobilitzar seguidors nordcoreans fins a Sudafrica, es cedeixen les entrades a la veina, i amiga, Xina. La Xina les reparteix de franc, i son empreses com les agencies de viatges les que les inclouen en paquets turistics. Es probable que, entre aquells que se'n fan amb una, hi hagi un grup d'actors que, per allo de correspondre amb el pais que te les ha cedit, el govern hagi enviat com a "supporters disfressats". Pero es inapropiat dir que "Corea envia 100 actors xinesos", perque en tot cas seria la Xina qui els hauria enviat, i per la senzilla rao que el gruix de les entrades del grup G es van oferir al primer postor. Molts dels que van fer cua a les oficines on es repartien eren xinesos amb cert poder adqusitiu que, ironicament, anaven amb la samarreta del Brasil o de Portugal, seleccions que aqui tenen molta mes tirada que els veins pobres de Corea del Nord. Vaja, que no anaven precisament a animar a l'equip que tocava.

I parlant del Telegraph, un exemple de com un Mundial pot generar histories de dubtos contingut informatiu pero molt sol.licitades.

1 comentari:

Maricao Lopez Sito ha dit...

Patètic el guiri i la música de fons.